Mityba, maistas, maisto produktai - tai sąvokos, kurios pasitinka mus tik gimusius ir lydi visą gyvenimą. Kiekvieną dieną, net keletą kartų per dieną mes renkamės maistą, kuris turi didelę reikšmę savijautai bei įtakoja organizmo sveikatą.
Kokius produktus pasirinksime, kaip ruošime maistą, su kokia nuotaika sėsime prie stalo - visa tai nulems mūsų savijautą bei darbingumą. Apie tai byloja dar iš senų laikų atėjęs posakis: „Žmogus yra toks, kokį maistą valgo".
Blogai pasirinktas maistas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių, lemiančių ligos atsiradimą. Koks maisto poveikis sergančiajam?
Renkantis maistą ir sudarant valgiaraštį reikia atkreipti dėmesį į racioną. Jis turi būti:
Pasirenkant maisto produktus labai svarbi jų Įvairovė. Kasdien reikia valgyti visų penkių maisto grupių produktų:
1) makaronų, kruopų;
2) daržovių;
3) vaisių;
4) pieno ir jo produktų;
5) mėsos, žuvies.
Maisto įvairovė leidžia užtikrinti ir patenkinti visus organizmo poreikius. Tačiau labai svarbu jo valgyti tik tiek, kiek sunaudojame energijos (kalorijų). Kitas labai svarbus maisto kokybę lemiantis veiksnys - patiekalų gaminimo būdas.
Dar pirmykštis žmogus, išmokęs naudotis ugnimi, ėmė kepti maistą. Šiandien mes termiškai apdorojame arba verdame, kepame, gariname maistą dėl keleto priežasčių:
Terminių maisto ruošimo būdų yra daug. Tai yra virimas, kepimas, troškinimas ir kita. Norint paruošti kuo sveikesnį maistą, svarbu pasirinkti tinkamą gaminimo būdą bei priemones.
Virimas garuose bei troškinimas - vieni iš sveikiausių maisto ruošimo būdų. Taip gaminami produktai neveikiami arba labai nežymiai veikiami skysčių, todėl išlieka daugiau maistinių medžiagų. Šiluma veikia ne tik teigiamai, bet ir neigiamai: jai veikiant, daug organizmui reikalingų maistinių medžiagų visiškai arba iš dalies suyra.
Šilumai jautriausi tiaminas ir askorbo rūgštis, karotinoidai ir folio rūgštis. Lipidai, mineralai, vitaminas K, biotinas, niacinas yra atsparūs šilumai.
Maistinėms medžiagoms mažiau pavojinga trumpalaikė aukšta temperatūra negu ilgalaikė vidutinė.
Geriausiai maistinės produktų savybės išsaugomos ruošiant patiekalus garuose arba juos troškinant.
Lietuvoje bei kitose šalyse atlikti tyrimai rodo, kad apie 60-70 proc. visų lėtinių susirgimų, įskaitant ir nutukimą vėžį, širdies bei kraujagyslių ligas kyla dėl netinkamos mitybos.
Todėl reikia tik pakeisti valgymo bei maisto gaminimo įpročius - ir būsime sveikesni.
Mokslininkai vienbalsiai teigia, kad gerai subalansuota mityba -sveikatos pagrindas. Visiems žinoma, kad netinkamai pagamintas maistas (riebus, persūdytas, per daug saldus) gali sukelti ūmines ar lėtines ligas. Ruošiant augalinės kilmės maistą įprastu būdu (dideliame vandens kiekyje, aukštoje temperatūroje), suyra produktuose esančios žmogui labai reikalingos medžiagos, pirmiausia, vitaminas C, kurio, ilgai verdant maistą sumažėja apie 60 proc.
Kepant ar verdant aukštoje temperatūroje (dažnai, ne kartą naudotuose riebaluose), keičiasi gyvulinės kilmės produktų cheminė sudėtis. Tai neigiamai veikia žmogaus organizmą.
Moderniuose BAUER induose patiekalus galima gaminti sveikai ir greitai. Verdant šiuose puoduose, maistas termiškai apdorojamas ypatingu būdu. Juose maistągalima gaminti visai nenaudojant riebalų (arba jų reikia labai mažai) bei virti be vandens. Taip išlieka natūralus maisto produkto skonis, aromatas, išorinis vaizdas. Bet svarbiausia, išsaugoma pagrindinių maistingųjų medžiagų (mineralų ir vitaminų) koncentracija.
Gydytoja dietologė Edita Gavelienė